' Batoniki amarantusowe '
Składniki:
100g poppingu z amarantusa
50g daktyli
50g ziaren słonecznika
100g rodzynek
50g żurawiny
200g płatków żytnich
200g płatków jęczmiennych
50g pestek dyni
2-3 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki kakao
100g orzechów ( według uznania )
4 łyżki siemia lnianego
Przygotowanie:
- Daktyle i rodzynki moczymy przez okres 30 minut w gorącej wodzie. NIE WE WRZĄTKU!
- Następnie mielimy je na gładką masę. Dodajemy olej z kokosa.
- Mielimy orzechy i wrzucamy do naszej masy.
- Łączymy ze sobą zmielone daktyle i rodzynki z popinggiem z amaratusa.
- Kolejnie dodajemy resztę składników. Płatki żytnie oraz jęczmienne, słonecznik, żurawinę, pestki dyni, siemię lniane. Dodajemy kakao.
- Wszystko ugniatamy na jednorodną masę.
- Wałkujemy. Formujemy batoniki.
- Gotowe przetrzymujemy w lodówce lub zamrażalniku.
Właściwości składników, które użyliśmy do zrobienia batoników.
✔ Amaratus - Ziarna amarantusa są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera komplet aminokwasów egzogennych, m.in. lizynę, tryptofan i metioninę. Nasiona szarłatu są również bardzo bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zmniejszające ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Amarantus to też źródło wielu składników mineralnych, w tym łatwo przyswajalnego żelaza i wapnia oraz magnezu, fosforu i potasu. Zawiera witaminy z grupy B oraz antyoksydanty – witaminy A, C i E. Ze względu na dużą zawartość błonnika korzystnie wpływa na pracę jelit. Nasiona amarantusa zawierają spore ilości skwalenu – związku hamującego starzenie się komórek. Z powodzeniem mogą spożywać go osoby z miażdżycą, cukrzycą.
✔ Daktyle - to owoce, których właściwości odżywcze docenią szczególnie sportowcy. Daktyle, zarówno te suszone, jak i surowe, są skarbnicą cukrów prostych, będących źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełnią niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Poza tym daktyle zapobiegną miażdżycy, złagodzą objawy menopauzy i pomogą uporać się z zaparciami.
✔ Ziarna słonecznika - Nasiona z odmian jadalnych zawierają: duże ilości tłuszczu (około 45%), białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas foliowy, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk, witaminy E, A, D. Dzięki cennym substancjom zawartym w ziarnach słonecznika można pozbyć się uporczywych pryszczy, trądziku, wygładzić i poprawić koloryt skóry.
✔ Rodzynki - Zawierają: Rodzynki są dobrym źródłem witamin: B1, B2, B3, B6, K, składników mineralnych: wapnia, magnezu, boru, fosforu, żelaza, fluoru, krzemu, potasu oraz manganu.
Dlaczego warto jeść rodzynki? Właściwości prozdrowotne można by mnożyć, spośród najważniejszych wymienić trzeba: regulowanie ciśnienia tętniczego (dzięki dużej zawartości potasu), wspomaganie systemu nerwowego, poprawianie pamięci i koncentracji (dzięki magnezowi i witaminom z grupy B), a także wzmacnianie układu kostnego (duża ilość wapnia, obecność boru). Ponadto duża zawartość węglowodanów sprawia, że rodzynki dodają energii i stymulują mózg do lepszej pracy.
✔ Żurawina - Owoce żurawiny są bogatym źródłem minerałów, w tym między innymi potasu, manganu, miedzi i jodu. Zawierają dużą ilość błonnika oraz witaminy C, E, K1 oraz witaminy B6 i kwasu pantotenowego.Stosowana w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego.
✔ Pestki dyni - Dynię i jej nasiona od dawna ceni się między innymi za wysoką zawartość cynku, który pomaga wzmacniać włosy i paznokcie. Witaminy obecne w pestkach dyni, to: witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina A, witamina C oraz witamina D. Te małe ziarenka, ze względu na tak duże bogactwo witamin, powinny jak najczęściej pojawiać się w jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety.
✔ Orzechy - Orzechy obniżają poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz mają działanie antydepresyjne. Skutecznie przeciwdziałają smutkom i lękom, dlatego zaleca się je osobom przemęczonym i mającym skłonność do melancholii czy depresji. Zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor.
✔ Siemie lniane - Siemię działa osłonowo i regulująco na błonę śluzową naszego układu pokarmowego, oraz poprawia perystaltykę jelit. Dzięki zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym zapobiega stanom zapalnym w naszym organizmie i wspomaga odporność. Obniża również poziom lipidów i cukru we krwi. Jest znakomitym składnikiem zbilansowanej diety dla osób walczących z otyłością lub chcących utrzymać prawidłową masę ciała. Źródło magnezu, żelaza i kwasu foliowego oraz witaminy B1, B6 i E. Dzięki tym składnikom poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
✔ Płatki żytnie - Płatki żytnie zawierają duże ilości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Oprócz tego obniża on cholesterol we krwi, stężenie glukozy i wspomaga odchudzanie. Płatki żytnie są bogatym źródłem składników mineralnych: magnezu, żelaza, wapnia, potasu, sodu, manganu, cynku, fosforu, jodu i boru oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, inozytolu, kwasu pantotenowego oraz foliowego). W swoim składzie mają także lignany – dzięki czemu pomagają zapobiegać nowotworom piersi, prostaty i okrężnicy a także chorobom układu sercowo- naczyniowego.
✔ Płatki jęczmienne - Mają one właściwości antynowotworowe i antywirusowe. Są bogate w błonnik, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez oraz witaminy z grupy B stanowią cenne źródło wartości odżywczych. Płatki jęczmienne bogate są w substancję zwaną niacyną (witamina PP), która ma bardzo duży wpływ na wygląd i stan skóry. Witaminy z grupy B dbają zaś o kondycję włosów i paznokci. Chcesz być piękna? Włącz je do swojej diety!
Zróbcie coś dla siebie - zadbajcie o swoje zdrowie :)
✔ Rodzynki - Zawierają: Rodzynki są dobrym źródłem witamin: B1, B2, B3, B6, K, składników mineralnych: wapnia, magnezu, boru, fosforu, żelaza, fluoru, krzemu, potasu oraz manganu.
Dlaczego warto jeść rodzynki? Właściwości prozdrowotne można by mnożyć, spośród najważniejszych wymienić trzeba: regulowanie ciśnienia tętniczego (dzięki dużej zawartości potasu), wspomaganie systemu nerwowego, poprawianie pamięci i koncentracji (dzięki magnezowi i witaminom z grupy B), a także wzmacnianie układu kostnego (duża ilość wapnia, obecność boru). Ponadto duża zawartość węglowodanów sprawia, że rodzynki dodają energii i stymulują mózg do lepszej pracy.
✔ Żurawina - Owoce żurawiny są bogatym źródłem minerałów, w tym między innymi potasu, manganu, miedzi i jodu. Zawierają dużą ilość błonnika oraz witaminy C, E, K1 oraz witaminy B6 i kwasu pantotenowego.Stosowana w medycynie naturalnej do leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego.
✔ Pestki dyni - Dynię i jej nasiona od dawna ceni się między innymi za wysoką zawartość cynku, który pomaga wzmacniać włosy i paznokcie. Witaminy obecne w pestkach dyni, to: witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina A, witamina C oraz witamina D. Te małe ziarenka, ze względu na tak duże bogactwo witamin, powinny jak najczęściej pojawiać się w jadłospisie jako urozmaicenie zdrowej diety.
✔ Orzechy - Orzechy obniżają poziom cukru we krwi, pozytywnie wpływają na pamięć i koncentrację oraz mają działanie antydepresyjne. Skutecznie przeciwdziałają smutkom i lękom, dlatego zaleca się je osobom przemęczonym i mającym skłonność do melancholii czy depresji. Zawierają wiele witamin i składników mineralnych, takich jak magnez, potas czy fosfor.
✔ Siemie lniane - Siemię działa osłonowo i regulująco na błonę śluzową naszego układu pokarmowego, oraz poprawia perystaltykę jelit. Dzięki zawartym w nim nienasyconym kwasom tłuszczowym zapobiega stanom zapalnym w naszym organizmie i wspomaga odporność. Obniża również poziom lipidów i cukru we krwi. Jest znakomitym składnikiem zbilansowanej diety dla osób walczących z otyłością lub chcących utrzymać prawidłową masę ciała. Źródło magnezu, żelaza i kwasu foliowego oraz witaminy B1, B6 i E. Dzięki tym składnikom poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.
✔ Płatki żytnie - Płatki żytnie zawierają duże ilości błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Oprócz tego obniża on cholesterol we krwi, stężenie glukozy i wspomaga odchudzanie. Płatki żytnie są bogatym źródłem składników mineralnych: magnezu, żelaza, wapnia, potasu, sodu, manganu, cynku, fosforu, jodu i boru oraz witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP, inozytolu, kwasu pantotenowego oraz foliowego). W swoim składzie mają także lignany – dzięki czemu pomagają zapobiegać nowotworom piersi, prostaty i okrężnicy a także chorobom układu sercowo- naczyniowego.
✔ Płatki jęczmienne - Mają one właściwości antynowotworowe i antywirusowe. Są bogate w błonnik, fosfor, żelazo, wapń, potas, magnez oraz witaminy z grupy B stanowią cenne źródło wartości odżywczych. Płatki jęczmienne bogate są w substancję zwaną niacyną (witamina PP), która ma bardzo duży wpływ na wygląd i stan skóry. Witaminy z grupy B dbają zaś o kondycję włosów i paznokci. Chcesz być piękna? Włącz je do swojej diety!
Jak sami widzicie nie można tego nazwać inaczej niż :
' BOMBA WITAMINOWA '
Zróbcie coś dla siebie - zadbajcie o swoje zdrowie :)
Jakieś pytania? Śmiało piszcie!
A teraz wracamy do poświątecznej rzeczywistości i zabieramy się za pracę.
Mnóstwo energii dla Was na ten tydzień!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz